Konu : Blackberry cihazımızın IMEI numarasını değiştirmek (isterseniz PIN vs. değiştirebilirsiniz)
Araç gereçler : MFI Multiloader programı, Radio Lab Tool programı, Blackberry Desktop Manager, Formattan sonra kurmak istediğiniz Device software, Windows XP yada Windows 7 üzerinde XP mode, USB kablo

Aşşağıda işlemleri adım adım anlatmadan önce ben işlemlerimi Win7 x86 üzerinde XP mode da yaptım, XP mode kullanabilmeniz için Win7 nin Ultimate, Professional sürümlerinden birine sahip olmalısınız. Bu işlemleri direk XP kurulu bir bilgisayarda yapmak çok daha mantıklı.
Adım Adım anlatım yapalım
1.Adım : Bilgisayarımıza Blackberry Desktop Manager programını kuruyoruz.
2.Adım : Sonradan cihazımıza yükleyeceğimiz device softwarei kuruyoruz.
3.Adım : MFI multiloader programını ( bu programı indirdiğinizde muhtemelen içinde herhangi bir setup dosyası bulamayacaksınız, indirip zipten çıkardığınızda MML isimli bir klasör olmalı, bu klasörü direk C:\ üzerinde yerleştirin.
4.Adım : Eğer MFI programını internet bağlantınızı kesmeden kullanmak istiyorsanız Configuration dosyasını ekten indirip MML klasörü altındaki configuration.XML dosyası ile değiştirin. Bunun neden yapıldığını bende bilmiyorum

5.Adım : c:\MML\bin klasörü altında bulunan BbDevMgr.exe dosyasını kopyalayıp C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\USB Drivers\ içindeki dosya ile değiştirin.
6.Adım : başlat/çalıştır/cmd enter yapıp sırasıyla aşşağıdaki komutları girip onaylayın
regsvr32 c:\mml\bin\BBCFPCOM.dll
regsvr32 c:\mml\bin\GRSNVLibCOM.dll
regsvr32 c:\mml\bin\RIMRadioCOM.dll
7.Adım : Telefonunuzu usb kablosu ile bilgisayarınıza bağlayın ve c:\MML\bin klasörü içindeki MML.exe dosyasını çalıştırın bu MFI Multiloader programını başlatır. Açılan pencerede cihazınız algılanacak işlemler bitene kadar bekleyin, işlemler bittikten sonra cihazınızın ekranında kocaman bir "1" rakamı görünecek. Buarada MFI programı size cihazın bilgisayar ile bağlantısını kesmenizi söyleyecek. Siz bağlantıyı kesmeyin sadece MFI programını kapatın
8.Adım : Ekranda hala 1 rakamı duruyorken radiolabtool programını çalıştırın ve sol üst köşedeki yeşil bilgisayar simgesine yani connect(bağlan) tıklayın aşşağıdaki ekranda bağlanıldı (connected) vs. yazacak.
9.Adım : RadioTool programında soldaki menüden ID sekmesine geliyoruz, sağ tarafta IMEI, Pin vs. seçenekleri belirecektir. Read düğmesine basarsanız cihazınızın o anki bilgileri kutuların içinde görünecektir. IMEI değiştirmek için önce Read yapın ve çıkan rakamlardan kafanıza göre oynamayı yapın

write düğmesine basın ve hokus pokus imei değişti. Alttaki ekranda da bunun ingilizcesi yazacak.
10.Adım : radio labtool programını kapatın ve telefonda rasgele birkaç tuşa basın, 1 yazısı kaybolup başka yazılar gelecek. ekrandakiler birtakım test özellikleri isterseniz deneyebilirsiniz denemek istemiyorsanız sırayla telefonun klavyesinden S,T,A,R,T tuşlayın(8100 tarzı cihaza sahip olanlar o harflerin olduğu tuşları birer sefer basıyor sanki tuşta tek harf varmış gibi) ve ekranda application not found bla bla tarzı bişey yaazacak. Çokfazla dikkate almayın.
11.Adım: C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\Apploader\loader.exe çalıştırın ve bu aşamadan sonra yönergeleri takip ederek cihazınıza yeni yazılımınızı kurun. Kurulum bittikten sonra cihazınızı açın menu-status altında Bingo! değiştirdiğiniz yeni IMEI numaranızı göreceksiniz

numarayı beğenmezseniz aynı şekilde eski numaranıza dönebilirsiniz

Tüm bu işlemler biraz riskli olabilir denemeden önce tüm verilerinizi yedekleyin hatta cihazı kaybetme şansınızda olabilir, ozaman daha profesyonel birinin müdahale etmesi gerekecektir. Herhangi bir mesuliyet kabul etmiyorum, kendim yaptım ve paylaşmak istedim.